Op deze pagina vind je meer informatie over VvE's.
In sommige appartementencomplexen is een VvE actief. Een VvE staat voor een Vereniging van Eigenaren. Woon jij in een VvE-complex van ons? Dat betekent dat er in jouw woongebouw kopers en huurders door elkaar wonen. De Woonplaats is samen met de andere woningeigenaren verantwoordelijk voor het pand.
Sommige dingen gaan net even anders, maar gelukkig is het meeste hetzelfde! Je betaalt huur aan De Woonplaats en heb je een reparatieverzoek of een vraag? Dan kun je gewoon bij ons terecht.
Een aantal verschillen op een rij:
Ja, reparatieverzoeken kun je aan De Woonplaats doorgeven. Als er iets aan de binnenkant van jouw woning stuk is, dan komen we meteen. Als er iets in het gebouw niet werkt (bijvoorbeeld de lift), dan geeft De Woonplaats dit door aan de VvE-beheerder. Daardoor kan het soms wat langer duren voordat de reparatie wordt opgepakt.
De Woonplaats draagt als eigenaar bij aan de kosten van de VvE. Sommige kosten belast De Woonplaats door aan de huurders, zoals de kosten voor schoonmaak en energie. De kosten die jij betaalt zie je terug op jouw huurspecificatie.
De VvE stelt het huishoudelijk reglement samen. Hierin vind je alle regels waaraan alle bewoners in het gebouw zich moeten houden, zowel huurders als kopers. Het huishoudelijk regelement onderteken je samen met de huurovereenkomst, voordat je de woning van De Woonplaats gaat huren.
Een VvE is bij wet verplicht om minimaal één keer per jaar gezamenlijk te vergaderen. In deze Algemene Leden Vergadering (ALV) nemen de eigenaren besluiten. Bijvoorbeeld over het onderhoud, de schoonmaak en de hoogte van alle kosten die de VvE verwacht uit te geven in het komende jaar.
Een medewerker van De Woonplaats vertegenwoordigt tijdens de vergadering de belangen van de huurders binnen de VvE. Huurders nemen zelf geen deel aan de Algemene Leden Vergadering.
Als meerdere eigenaren samen een besluit moeten nemen, is het belangrijk dat er een partij bij wordt betrokken die weet wat wel en niet mag. De VvE huurt hiervoor een VvE-beheerder in. Deze beheerder zorgt ervoor dat de basisverplichtingen van de VvE worden uitgevoerd. Zoals het uitvoeren van reparaties, opstellen van een begroting, huishoudelijk reglement of het maken van een onderhoudsplan. Ook zijn zij betrokken bij de Algemene Leden Vergadering.
Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid.