Op deze pagina vind je meer informatie over medehuurderschap.
Een medehuurder heeft dezelfde rechten en plichten als de hoofdhuurder. Dit geldt alleen als de medehuurder officieel geregistreerd is bij De Woonplaats.
Als medehuurder heb je net zoveel recht om in de woning te wonen als de hoofdhuurder. Als de hoofdhuurder de huurovereenkomst opzegt, dan word je als medehuurder automatisch hoofdhuurder.
Een medebewoner woont bij jou in, maar heeft geen huurcontract getekend. De medebewoner heeft daarom geen rechten en plichten ten aanzien van de huurwoning. Bij het opzeggen van de huur of bij overlijden van de huurder moet een medebewoner de woning verlaten.
Een medehuurder heeft samen met de hoofdhuurder het huurcontract getekend. Jullie hebben allebei dezelfde rechten en plichten. Als je echtgenoot of geregistreerd partner van de huurder bent, dan ben je automatisch medehuurder als jij ook in de woning woont. Het is wel belangrijk dat wij weten dat er een echtgenoot of geregistreerd partner is. Heb je dat nog niet aan ons doorgegeven? Vraag dan medehuurderschap aan.
Wil je dat een medebewoner op het huurcontract komt te staan? Dan kun je een verzoek tot medehuurderschap doen. Om voor medehuurderschap in aanmerking te komen, moet je wel aan een aantal voorwaarden voldoen.
Bij een huwelijk of geregistreerd partnerschap is jouw partner automatisch medehuurder. Het is wel belangrijk om jouw partner door te geven aan De Woonplaats. Familieleden (kinderen, ouders, broers en/of zussen) zijn géén medehuurders en kunnen dit ook niet worden.
Wil je weten wat er gebeurt in geval van overlijden of scheiding of heb je andere vragen? Kijk dan bij de andere vragen op deze pagina of neem contact met ons op.
Wil je medehuurder worden? Dan gelden er een aantal voorwaarden:
Voldoe je aan de voorwaarden? Dan kunnen jij en de huurder samen medehuurderschap aanvragen. Dit doe je eenvoudig online via Mijn Woonplaats.
Om te kunnen beoordelen of iemand aan de voorwaarden voldoet, hebben we een aantal stukken nodig:
Voor jezelf of jouw medehuurder de huurovereenkomst beëindigen? Dit geef je eenvoudig aan ons door via Mijn Woonplaats. De achterblijvende huurder is dan de hoofdhuurder. Opzeggen kan uitsluitend per de 1e van de maand. Er geldt een opzegtermijn van tenminste 1 maand. Tot deze verandering blijf je (mede)aansprakelijk voor de woning.
Ben je medehuurder? Geef het overlijden zo snel mogelijk aan ons door. Stuur (een kopie) van de overlijdensakte naar ons toe. Wij zetten het huurcontract dan alleen op jouw naam.
Ben je (nog) geen medehuurder? Dan mag je nog 6 maanden in de woning blijven wonen. In deze 6 maanden kun je bij ons een verzoek doen om te blijven huren. Hiervoor moet je aantoonbaar tenminste 2 jaren een duurzame en gemeenschappelijke huishouding met de overleden huurder hebben gehad in de huurwoning. Als dit niet zo is, mag je aan de rechter vragen of je toch mag blijven huren. Ook moet je voldoende inkomen hebben om de huur zelfstandig te betalen.
Voor kinderen tussen de 16 en 28 jaar geldt de Wet Bescherming Weeskinderen. Deze wet regelt dat kinderen van huurders (tijdelijk) in de huurwoning mogen blijven wonen als ze ouderloos worden.
Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid.