Op deze pagina vind je meer informatie over de energieprestatievergoeding.
Je huurt een energiezuinige woning van De Woonplaats. Hiervoor betaal je een energieprestatievergoeding (EPV). We leggen je uit wat de EPV inhoudt en wat dit voor jou betekent. Staat jouw vraag er niet tussen? Neem gerust contact met ons.
De energieprestatievergoeding (EPV) is een bedrag dat je als huurder aan De Woonplaats betaalt. Je betaalt dan voor de energieprestatie van de woning. Met andere woorden, doordat de woning energie opwekt hoef je dat niet af te nemen bij de energieleverancier. Hiervoor betaal je een vergoeding aan De Woonplaats.
De maximale hoogte van de EPV is in de wet vastgelegd en wordt jaarlijks aangepast. Het bedrag is afhankelijk van het type woning en of het om nieuwbouw of renovatie gaat. In jouw huurovereenkomst kun je vinden wat voor jou van toepassing is.
Ja, elk jaar wordt de EPV aangepast, tegelijk met de jaarlijkse huurverhoging. Hoe dit gebeurt, is wettelijk bepaald.
Nee, de EPV is een vast bedrag per maand. Dit betekent dus dat je geen jaarafrekening ontvangt, zoals dat wel gaat bij een maandelijks voorschotbedrag (bijvoorbeeld bij een energieleverancier).
De EPV levert je voordelen op. Je hebt namelijk een energiezuinige en comfortabele woning, tegen niet of nauwelijks stijgende lasten. De zonnepanelen dekken in basis de verwarming, warm water, ventilatie, monitoring en bijverwarming in de badkamer. Daardoor hoef je dus minder energie te kopen bij een energieleverancier en ben je ook minder afhankelijk van de prijs van energie. In jouw huurcontract staat de huishoudelijke energiebundel waar je (volgens de wet) minimaal recht op hebt.
Het is noodzakelijk dat je wel een energiecontract afsluit voor elektriciteit bij een energiebedrijf. Je betaalt namelijk apart voor de aansluiting op het elektriciteitsnet. Als je meer energie verbruikt dan jouw huurwoning opwekt (voor bijvoorbeeld huishoudelijke apparatuur), neem je die energie af van het energiebedrijf. Zij brengen dan de kosten hiervoor in rekening. Gebruik je minder energie dan jouw huis opwekt? Dan hoef je dus geen extra energie te kopen.
Tip! Vergeet niet om bij het afsluiten van een energiecontract aan te geven dat je in een energiezuinige woning woont en zonnepanelen hebt. Het energiebedrijf zal daardoor het maandelijkse voorschotbedrag dat je moet betalen laag houden.
In ruil voor de EPV die je betaalt, zorgen wij ervoor dat de installaties in jouw woning genoeg energie opwekken. Daarom houden we alle energiezuinige installaties in jouw woning op afstand in de gaten. Ook monitoren we jouw energieverbruik. Elk jaar ontvang je van ons een overzicht van de opgewekte en verbruikte energie.
Doordat we jouw energieverbruik in de gaten houden, zien we ook op tijd als er iets niet klopt. Bijvoorbeeld als de zonnepanelen minder stroom opwekken dan verwacht of als er meer elektriciteit wordt verbruikt dan we hebben berekend. Komt dit door een technisch probleem? Dan lossen we dit meteen op. Komt dit door huishoudelijke apparaten of verlichting die veel elektriciteit verbruiken? Dan kunnen we jou hierover adviseren.
Na afloop van het kalenderjaar ontvang je de EPV jaarrapportage over de periode dat je in het huis woont. Uiteraard kun je altijd de status van jouw woning bekijken in de app ‘MijnEnergiebundel’.
Als je als huurder EPV betaalt, dan heb je via de app ‘MijnEnergiebundel’ op elk moment van de dag inzicht in jouw energieverbruik en de hoeveelheid energie die jouw woning heeft opgewekt. Zo kun je zelf goed controle houden over je verbruik.
Je kunt zelf op allerlei manieren energie besparen in jouw woning. Bekijk onze tips voor energiebesparing.
De EPV heeft geen invloed op de hoogte van (eventuele) huurtoeslag.
Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid.