De laatste informatie over energiekosten en de eenmalige energievergoeding bij blokverwarming.
Huur of koop je een woning van De Woonplaats in een complex met een collectieve installatie? Dan ben je gebonden aan deze collectieve levering(en). Je ontvangt deze leveringen vanuit De Woonplaats en betaalt hiervoor een maandelijkse voorschotbedrag. Huurders betalen dit voorschotbedrag tegelijk met de huur.
Accepteer je een huurwoning? Dan worden de kosten van de comfortproducten als onderdeel van de huurovereenkomst bij je in rekening gebracht. Met kopers wordt hiervoor een aparte leveringsovereenkomst afgesloten.
Vóór de ingangsdatum van de leveringsovereenkomst ontvang je de leveringsvoorwaarden van de voor jou relevante comfortproducten en het actuele tarievenoverzicht.
Vanaf de ingangsdatum van de huur-/koopovereenkomst, worden de meterstanden automatisch op afstand uitgelezen via een radiatormeting. Hiervoor hoef je zelf dus niets te doen.
Als je woont in een gebouw met een gezamenlijk verwarmingssysteem (blokverwarming), dan wordt de energie gemeten en verrekend door Techem of Ista via een radiatormeter. Zij kunnen de meterstanden op afstand uitlezen. Maar hoe werkt zo'n radiatormeter dan? Deze infographic op de website van Techem legt dit stapsgewijs uit. En goed om te weten: de radiatormeters van Techem en Ista werken op dezelfde manier.
Op basis van jouw meterstanden stellen we één keer per jaar een eindafrekening op. Een eindafrekening gaat over het afgesloten kalenderjaar of een deel daarvan (in het geval dat je er nog niet een volledig jaar hebt gewoond). Het jaarverbruik wordt automatisch uitgelezen via radiatormeters op 1 januari.
Nadat je de eindafrekening hebt ontvangen, worden je werkelijke energiekosten verrekend met de maandelijkse voorschotten die je hebt betaald. Afhankelijk van je energieverbruik kan het zijn dat je geld terugkrijgt of juist moet bijbetalen.
We krijgen regelmatig vragen van bewoners over hoe de eindafrekening precies wordt berekend. Op deze webpagina van Ista vind je meer informatie in de vorm van video’s, voorbeeldberekeningen en veelgestelde vragen. En goed om te weten: Ista en Techem berekenen de eindafrekening op dezelfde manier.
Op het moment dat een huurperiode door opzegging eindigt, stopt automatisch ook de levering van de comfortproducten. Op de laatste huurdag worden de meterstanden automatisch uitgelezen. Aan de hand van die meterstanden wordt een eindrekening opgesteld.
Heb je als koper een leveringsovereenkomst met ons afgesloten en wordt jouw woning binnenkort verkocht? Dan is het belangrijk dat je ons 1 maand voor de verkoopdatum informeert over de overdracht. Vermeld daarbij ook hoe wij in contact kunnen komen met de toekomstige eigenaar van jouw woning.
Ja, de overheid heeft speciaal voor huurders met blokverwarming een regeling gemaakt. Wat houdt de regeling in?
De aanvraag is goedgekeurd en sinds begin december 2023 weten wij welk bedrag is toegekend aan jouw woongebouw. Dit hebben wij aan alle bewoners laten weten. De energievergoeding wordt verrekend met de afrekening stook- en servicekosten over 2023.
De Woonplaats heeft een energievergoeding per woongebouw ontvangen met blokverwarming. Hoe werkt de verrekening?
De energievergoeding voor blokverwarming moeten wij volgens de wet in de afrekening stook- en servicekosten van 2023 met jou verrekenen. Wij mogen het bedrag niet eerder of apart van de eindafrekening aan je overmaken.
Afrekening servicekosten voor 1 juli 2024
We doen ons best de afrekening stook- en servicekosten over 2023 uiterlijk 1 juli te versturen. Deze zal door de energievergoeding lager uitvallen, dat is goed nieuws!
Dit heeft te maken met hoe de eenmalige subsidieregeling verdeeld is. De kosten per verbruikte eenheid warmte zijn verlaagd door de subsidie. Hoe meer warmte iemand dus heeft verbruikt, hoe meer energievergoeding deze persoon dus krijgt. Daar staat tegenover dat de eindafrekening van iemand die veel warmte heeft verbruikt ook hoger is dan van iemand die weinig warmte heeft verbruikt.
Als je bezwaar wilt indienen, adviseren we je hierover contact op te nemen met het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Tegen de hoogte van de subsidie kun je bij De Woonplaats geen bezwaar maken.
Nee, dit is een eenmalige regeling vanuit de overheid voor 2023.
Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid.