Per 1 juli vindt de huurverhoging plaats. Voor niemand een leuke mededeling, maar alle prijzen stijgen, ook voor ons als woningcorporatie. De huuraanpassing is noodzakelijk, zo kunnen wij ook op de lange termijn onze maatschappelijke opgave blijven uitvoeren.
Goed wonen gaat verder dan alleen het bieden van een stapel stenen, dat is onze visie. We vinden belangrijk dat huurders kunnen wonen in een fijne buurt. Daarom zetten wij ons in voor leefbaarheid in de wijken. Ook investeren wij in nieuwe woningen en het energiezuinig maken van onze huidige woningen, om woonlasten voor onze huurders te verminderen. Om deze maatschappelijke opgave te blijven uitvoeren, is De Woonplaats genoodzaakt om de huren te verhogen.
De huurverhoging mag in 2023 maximaal 3,1% zijn voor sociale woningen en 4,1% voor woningen in de vrije sector. Dit is vastgesteld door de overheid. Tegelijkertijd is alles erg duur geworden door inflatie en hoge energiekosten. Daarom kiest De Woonplaats ervoor om sociale huurwoningen een lagere huurverhoging te geven dan wettelijk mag. Sociale huurwoningen krijgen een huurverhoging van maximaal 2,6%. Voor de woningen in de vrije sector berekenen wij een huurverhoging van maximaal 4,1%. Dit doen wij via de huursombenadering.
Niet iedere woning krijgt dezelfde huurverhoging. We kijken hierbij heel precies naar jouw huidige huurprijs ten opzichte van de prijs die wij vinden dat bij jouw woning en vergelijkbare woningen past. Woningen die nu een grotere afstand hebben tot die prijs, kunnen een hogere huurverhoging krijgen dan woningen die nu al bijna op de prijs zitten.
Door deze methode worden de (soms grote) verschillen in huurprijs voor vergelijkbare woningen kleiner en dus eerlijker. De huurverhoging is nooit hoger dan de wettelijke maximale huurprijs en het maximale door de overheid vastgestelde huurverhogingspercentage.
De overheid heeft besloten dat huurders met een laag inkomen een huurverlaging krijgen. Dit wordt berekend door de Belastingdienst. De Belastingdienst heeft met de inkomensgegevens van 2021 gerekend en deze bij ons aangeleverd. Huurders die in aanmerking komen voor een huurverlaging krijgen automatisch bericht van ons.
Heb je hierover geen bericht gekregen? Dan kom je hier volgens de Belastingdienst niet voor in aanmerking. Heb je sinds 2022 een inkomensdaling gehad en kun je dit aan ons aantonen? Dan kun je dit melden bij De Woonplaats en gaan wij toetsen of je alsnog in aanmerking komt voor de huurverlaging. Je kunt je tot eind 2024 hiervoor bij ons melden. Lees op de pagina met de veelgestelde vragen rondom de huurverlaging hoe dit in z’n werk gaat.
De kosten voor het onderhoudsabonnement stijgen dit jaar met €1,-. Hiermee worden de totale kosten € 8,60. We hebben de kosten verhoogd, omdat er meer onderhoudskosten gemaakt zijn dat dat er aan opbrengsten zijn. Materiaal en het uitvoeren van werkzaamheden is afgelopen jaren veel duurder geworden.
Je betaalt een BTW-bedrag over sommige servicekosten, bijvoorbeeld warmteverbruik en stroomverbruik individueel. Het nieuwe huurbedrag in de brief is inclusief dit BTW-bedrag.
Betaal je via automatische incasso, dan hoef je niets te doen. Wij schrijven vanaf 1 juli 2023 de nieuwe huurprijs elke maand van jouw bankrekening af. Wanneer je zelf het bedrag overmaakt of jouw bank hiervoor opdracht hebt gegeven, vergeet dan niet het nieuwe bedrag zelf aan te passen of door te geven aan jouw bank.
Het hangt van jouw persoonlijke situatie af hoeveel huurtoeslag je ontvangt. De Belastingdienst bepaalt de hoogte van jouw huurtoeslag op basis van huurprijs, inkomen, leeftijd en woonsituatie.
Op de website van de Belastingdienst kun je een proefberekening maken met jouw nieuwe huurprijs. Het is mogelijk dat de doorgevoerde huurverhoging geheel via de huurtoeslag wordt vergoed.
Nee, dat hoeft niet. De Belastingdienst ontvangt van ons de nieuwe huurprijs. Je hoeft dus niet zelf de nieuwe huurprijs aan de Belastingdienst door te geven.
U ontvangt van de Belastingdienst een bericht over de huurtoeslag. Dit in de vorm van ‘een beschikking huurtoeslag’. We vragen u dit bericht af te wachten. In deze beschikking vindt u ook de ingangsdatum van de nieuwe toeslag. Gaat deze later in dan 1 juli? Dan kan het zijn dat u een bedrag moet terugbetalen of een bedrag terug krijgt.
In de volgende gevallen kun je bezwaar maken tegen de huurverhoging:
Heb je bezwaar tegen de huurverhoging, dan kun je tot 1 juli 2023 bezwaar maken. Alle informatie hierover vind je op www.huurcommissie.nl.
Staat jouw vraag er niet tussen? Neem dan contact op met De Woonplaats via telefoonnummer 0900 – 9678 of stuur een e-mail naar info@dewoonplaats.nl.
Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid.