Other languages
Mijn Woonplaats
  1. Home
  2. Projecten
  3. Samen biobased bouwen

Samen biobased bouwen

Bouwjaar
2024
Plaats
Aalten
Pilot
Status
  1. Plan
  2. In uitvoering
  3. Opgeleverd

Organisaties vanuit de hele keten, van bouwers tot boeren, hebben zich onder de noemer ‘Samen Biobased Bouwen’ verenigd om zich samen in te zetten voor een eerlijke en duurzame keten. Ook De Woonplaats! Samen met andere Achterhoekse woningcorporaties Wonion, Sité Woondiensten, Plavei en ProWonen zijn we tot een overeenkomst voor verschillende testprojecten gekomen. Het eerste testproject is het inblazen van stro in de daken van twee woningen. Als dit goed en gecertificeerd blijkt te kunnen staan er ruim 160 woningen met biobased isolatie op de planning voor 2024. Waarvan een aantal huurwoningen van De Woonplaats in Aalten!

Stro zorgt voor een natuurlijke en gezonde isolatie van woningen. Volgens de kwaliteitsnorm mag vanaf 1 januari 2024 stro worden ingeblazen. Uit de test kunnen waardevolle lessen geleerd worden die vervolgens na evaluatie in de periode daarna op grotere schaal toegepast zullen worden. Zo leren we welke woningen geschikt zijn voor biobased isolatie en hoe dit op grotere schaal toegepast kan worden. Daarna kan de circulaire economie echt op stoom komen!

Van land tot pand

Samen Biobased Bouwen streeft naar een ‘van land tot pand’ model, waarbij het uitgangspunt is dat landschap waardevol is en blijft. Door korte transparante ketens binnen Samen Biobased Bouwen kan met boeren een langjarige overeenkomst aangegaan worden. Stro voor deze testprojecten komt dan ook van Achterhoekse boeren. In het samenwerkingsverband zijn tien boeren betrokken, die allen als rustgewas drie hectare zaaien. De eerste oogst staat voor juni gepland, zodat er genoeg voorraad is voor het laatste halfjaar van 2024. 

Meer weten? Kijk op de website van het samenwerkingsverband

Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid.