Other languages
Mijn Woonplaats
  1. Home
  2. Projecten
  3. Circulair bouwen

Circulair bouwen

Bouwjaar
2020
Plaats
Enschede
Pilot
7
circulaire woningen
De eerste circulaire sociale huurwoningen van Twente!
2021
sleuteluitreiking aan de huurders
Ze wonen hier alweer een paar jaar heel prettig.
8
samenwerkingspartners
Een zeer bijzonder ontwikkeltraject met alle partners.
Status
  1. Plan
  2. In uitvoering
  3. Opgeleverd

Aan de Assinklanden, tegenover het Stroinkshuis, zijn in 2020 zeven eengezinswoningen gebouwd. Dit zijn niet zomaar nieuwbouwwoningen, ze zijn circulair! Dat betekent dat ze gemaakt worden van herbruikbaar materiaal en zeer energiezuinig zijn. Dit alles om het klimaat zo min mogelijk te belasten. De Woonplaats is samen met de bouwpartners pionier op dit gebied. De woningen zijn begin 2021 verhuurd aan de bewoners.

Bekijk in onderstaande video een uitleg over het bijzondere proces van A tot Z:

Samen met de provincie Overijssel, die het project subsidieerde, hebben we onze kennis en ervaring afgelopen tijd gedeeld. Zo blijven we circulair bouwen aanjagen binnen de Overijsselse bouwsector. Van de resultaten werd een infographic gemaakt!

Over het project

In september 2017 werden in een masterclass onder leiding van stichting Pioneering de eerste ideeën bij elkaar gebracht. De Woonplaats heeft daarna de partijen Ter Steege Bouw Vastgoed, Bouwonderneming Oude Wolbers, Gebr. Van der Geest, LKSVDD Architecten, Prefab NL, Lucassen Bouwconstructies en Loohuis opdracht gegeven om samen aan de slag te gaan en de circulaire woningen te gaan bouwen.

Circulair bouwen gaat over de levensduur van materialen te verlengen, afval te voorkomen en het klimaat zo min mogelijk te belasten. Zo wordt de fundatie en de begane grondvloer van de bestaande woningen aan de Assinklanden hergebruikt voor de nieuwe woningen. Ook de bestaande stenen bergingen worden hergebruikt en krijgen een nieuw dak.

In de woningen passen de bouwbedrijven biologische materialen toe. Het casco is bijvoorbeeld geheel van hout. De bestaande dakisolatie wordt hergebruikt voor de vloerisolatie in de nieuwe woningen.

Pionieren

Al met al was het een zeer bijzonder ontwikkeltraject met alle partners. Hierbij is uitgegaan van de expertise van de partijen en is op gelijkwaardige wijze en in vol vertrouwen met elkaar samengewerkt wat uiteindelijk heeft geresulteerd in dit bijzondere ontwerp.

In de woningen passen de bouwbedrijven biologische materialen toe. Het casco is bijvoorbeeld geheel van hout. De bestaande dakisolatie wordt hergebruikt voor de vloerisolatie in de nieuwe woningen.

In de woningen is het casco gescheiden van schil, installaties en inbouw. Er worden kozijnen gebruikt die in de fabriek anders weggegooid worden, omdat deze in andere projecten zijn afgekeurd om maatvoering of verandering van wensen. De gevelafwerking zal worden gemaakt van hout en van op kleine esthetische foutjes afgekeurde plaatmaterialen. Daarnaast besparen de woningen bijna de helft van de CO2 uitstoot ten opzichte van traditionele bouw met hetzelfde energieconcept.

Visie

Als woningcorporatie en bouwbedrijven zijn we ons er van bewust dat het slopen, bouwen, renoveren en onderhouden van woningen een behoorlijk impact heeft op het milieu. Wij willen bijdragen bij aan het reduceren van de energievraag en bevorderen de inzet van duurzame energiebronnen. Via deze pilot met circulair bouwen experimenteren we met een nieuwe manier van werken om het klimaat zo min mogelijk te belasten! Kennis en ervaring die we hard nodig gaan hebben in de toekomst, de overheid heeft als doel: Nederland volledig circulair in 2050! Daarmee nemen wij in Enschede alvast de proef op de som.

Project in beeld

Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid.