Het kabinet wil de sociale huren in 2025 en 2026 bevriezen. Als woningcorporatie maken we ons grote zorgen over de mogelijke gevolgen. Hoewel de huurbevriezing op korte termijn iets financiële verlichting biedt, merken huurders op de lange termijn de gevolgen. We kunnen namelijk minder investeren in het verduurzamen van woningen. Ook kunnen we minder nieuwe woningen bouwen.
Onze directeur-bestuurder Gabriël Kaplan: “We begrijpen heel goed dat huurders in deze tijd behoefte hebben aan betaalbare woningen. Maar met deze huurbevriezing worden juist de mensen die wachten op een woning of verduurzaming de dupe.”
De Woonplaats roept daarom de politiek op om corporaties volledig te compenseren voor de financiële gevolgen van de huurbevriezing. Alleen dan kunnen we blijven investeren in betaalbare en duurzame woningen de komende jaren.
Zonder volledige compensatie moet De Woonplaats haar ambities bijstellen. Dat betekent dat er honderden woningzoekenden langer moeten wachten op een betaalbare woning. Of duizenden huurders houden hogere energielasten doordat we minder kunnen verduurzamen. En dat doet pijn in deze tijden van woningtekort en energiearmoede.
Wat gaan onze huurders en woningzoekenden hiervan merken? Bekijk de onderstaande infographic.