Dat er gesloopt gaat worden aan de Europalaan is al een tijdje bekend; nieuw is dat we nu ook weten hoe de nieuwbouw eruit komt te zien. De Woonplaats heeft samen met bouwer Trebbe plannen gemaakt voor vier nieuwe woongebouwen aan de Europalaan. De appartementencomplexen geven straks ruimte aan 132 nieuwe én duurzame sociale huurwoningen. Nadat eind april de gemeenteraad van Winterswijk akkoord ging met het bestemmingsplan, werden gisterenavond de plannen gepresenteerd aan huurders en direct omwonenden.
De vier woongebouwen hebben ieder een eigen herkenbare identiteit, maar vormen samen één geheel. Er wordt gebruik gemaakt van aardetinten metselstenen. De gebouwen zijn in basis hetzelfde, maar verschillen op details. Door het verschil in bouwhoogtes en de verspringende plaatsing van de balkons krijgen de gebouwen een speelse uitstraling. Dit maakt dat elk woongebouw uniek en toch familie van elkaar is.
De architect heeft het thema bomen gebruikt voor het ontwerp van de gebouwen. Dit zie je ook terug bij de entree en in de balkons. De gebouwen krijgen allemaal een naam van een boom: de linde, de esdoorn, de beuk en de den. Ook wordt deze boom in de omgeving geplant. Zo worden niet alleen de gebouwen zelf duurzaam, maar wordt een groene omgeving gecreëerd. Hiervoor wordt samen met de gemeente een plan gemaakt. Zo krijgt de Europalaan, een belangrijke invalsweg naar Winterswijk toe, een geheel nieuwe uitstraling.
De huidige 112 woningen aan de Europalaan, gebouwd in 1967, worden in fases gesloopt. Met de succesvolle verhuizing van vleermuizen, de sloopontheffing van de Provincie Gelderland is afgegeven, kan er begonnen worden met de sloop van het eerste gebouw in augustus. Eind 2025 is naar verwachting het eerste gebouw klaar en krijgen huurders de mogelijkheid om door te stromen naar de nieuwbouw. Begin 2029 zijn naar verwachting alle vier de gebouwen klaar. Ontwikkelende bouwer Trebbe zet haar woningconcept HoogWonen in. Dit betekent dat de woongebouwen vooraf al digitaal gebouwd zijn, hierdoor kan de daadwerkelijke bouw van de gebouwen een stuk sneller.