Other languages
Mijn Woonplaats
  1. Home
  2. Over ons
  3. Nieuws
  4. Nieuwbouwplannen Europalaan Winterswijk bekend
16 mei 2024

Nieuwbouwplannen Europalaan Winterswijk bekend

Dat er gesloopt gaat worden aan de Europalaan is al een tijdje bekend; nieuw is dat we nu ook weten hoe de nieuwbouw eruit komt te zien. De Woonplaats heeft samen met bouwer Trebbe plannen gemaakt voor vier nieuwe woongebouwen aan de Europalaan. De appartementencomplexen geven straks ruimte aan 132 nieuwe én duurzame sociale huurwoningen. Nadat eind april de gemeenteraad van Winterswijk akkoord ging met het bestemmingsplan, werden gisterenavond de plannen gepresenteerd aan huurders en direct omwonenden.

4 gebouwen, 1 geheel

De vier woongebouwen hebben ieder een eigen herkenbare identiteit, maar vormen samen één geheel. Er wordt gebruik gemaakt van aardetinten metselstenen. De gebouwen zijn in basis hetzelfde, maar verschillen op details. Door het verschil in bouwhoogtes en de verspringende plaatsing van de balkons krijgen de gebouwen een speelse uitstraling. Dit maakt dat elk woongebouw uniek en toch familie van elkaar is.

Bomen als inspiratie

De architect heeft het thema bomen gebruikt voor het ontwerp van de gebouwen. Dit zie je ook terug bij de entree en in de balkons. De gebouwen krijgen allemaal een naam van een boom: de linde, de esdoorn, de beuk en de den. Ook wordt deze boom in de omgeving geplant. Zo worden niet alleen de gebouwen zelf duurzaam, maar wordt een groene omgeving gecreëerd. Hiervoor wordt samen met de gemeente een plan gemaakt. Zo krijgt de Europalaan, een belangrijke invalsweg naar Winterswijk toe, een geheel nieuwe uitstraling.

Planning

De huidige 112 woningen aan de Europalaan, gebouwd in 1967, worden in fases gesloopt. Met de succesvolle verhuizing van vleermuizen, de sloopontheffing van de Provincie Gelderland is afgegeven, kan er begonnen worden met de sloop van het eerste gebouw in augustus. Eind 2025 is naar verwachting het eerste gebouw klaar en krijgen huurders de mogelijkheid om door te stromen naar de nieuwbouw. Begin 2029 zijn naar verwachting alle vier de gebouwen klaar. Ontwikkelende bouwer Trebbe zet haar woningconcept HoogWonen in. Dit betekent dat de woongebouwen vooraf al digitaal gebouwd zijn, hierdoor kan de daadwerkelijke bouw van de gebouwen een stuk sneller.

 

Gosse Visser, Wethouder gemeente Winterswijk

Het Winterswijkse college is blij met de gepresenteerde ontwerpen: "Deze vier nieuwe appartementencomplexen zorgen ervoor dat de omgeving van de Europalaan veel meer uitstraling krijgt. Ook is het goed om te zien dat er veel groen is toegevoegd aan het ontwerp. Daarnaast zijn de gebouwen ‘alzijdig’, wat betekent dat ze geen achterkant hebben. Dit komt de sociale veiligheid van de omgeving ten goede. We hebben er vertrouwen in dat De Woonplaats snel kan starten met de bouw van deze prachtige appartementen."

Hein Trebbe sr., directeur Trebbe

"We zijn ontzettend blij dat we samen met De Woonplaats in Winterswijk aan de slag mogen. Zo zorgen we voor duurzame en gezonde woningen voor de bewoners vanuit een fijne samenwerking. We kijken uit naar een voorspoedige bouwtijd."

Mariëlle Geessinck, Ontwikkelmanager De Woonplaats

"Na jarenlange voorbereiding zijn we er trots op onze plannen voor de Europalaan te kunnen presenteren en hier 132 duurzame sociale huurwoningen te bouwen voor Winterswijk."

Delen

Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid.