Other languages
Mijn Woonplaats
  1. Home
  2. Over ons
  3. Nieuws
  4. WoningHuren.nl start pilot om slaagkans woningzoekenden te vergroten

WoningHuren.nl start pilot om slaagkans woningzoekenden te vergroten

Zo’n 26.000 woningzoekenden zoeken op dit moment naar een nieuwe woning via WoningHuren.nl. Dat is een website waar 13 woningcorporaties hun woningen overzichtelijk op 1 plek te huur aanbieden. Net als overal in Nederland is ook hier de vraag naar woningen groter dan het aanbod. Dat leidt tot veel reacties per woning. Daarom start WoningHuren.nl vanaf 14 mei met een pilot. Doel: de slaagkans van woningzoekenden vergroten.

Voorrang voor lokale woningzoekenden

Om de slaagkans voor woningzoekenden uit de eigen gemeente/kern te vergroten, kunnen alle corporaties sinds kort (tijdelijk) voorrang geven aan lokale woningzoekenden. Dat doen ze op basis van inzicht in de lokale woningmarkt en bij maximaal 25% van de vrijkomende woningen. Kortom: daar waar het echt nodig is. Bij alle andere vrijkomende woningen kunnen lokale woningzoekenden ook reageren, samen met woningzoekenden van elders. Dit om de slaagkans en keuzevrijheid voor alle woningzoekenden op peil te houden.

Stimuleren serieuze reacties

Bij WoningHuren.nl zijn er niet alleen veel reacties per woning, maar ook veel weigeringen. Dat betekent dat woningzoekenden een passende woning vinden, maar die vervolgens toch niet accepteren, ondanks de krappe woningmarkt. Vaak blijkt er geen serieuze interesse. Daarom stimuleert WoningHuren.nl dat woningzoekenden vanaf nu bewuster reageren. Alle woningzoekenden mogen per 12 maanden nog maar maximaal 5 keer weigeren. Bij de 6e keer wordt de woningzoekende 3 maanden geblokkeerd. Als alle woningzoekenden alleen reageren als ze echt geïnteresseerd zijn, vergroot dat de kansen op een woning.

Evalueren

WoningHuren.nl houdt de ontwikkelingen op de woningmarkt continu in de gaten. Na een jaar wordt gekeken naar de effecten van deze specifieke aanpassingen en of bijsturen verder nodig is. De verwachting is dat er minder reacties per woning binnenkomen. En dat woningzoekenden eerder bovenaan staan als ze reageren. Bijkomend voordeel: het toewijzingsproces verloopt sneller. De nieuwe huurder is eerder bekend omdat er minder gewacht hoeft te worden op weigeringen.

WoningHuren.nl

Op www.woninghuren.nl staat het woningaanbod van Beter Wonen, De Goede Woning, De Woonplaats, Domijn, Mijande Wonen, Ons Huis, Reggewoon, Sint Joseph Almelo, Twinta, Viverion, WBO Wonen, Welbions, Wonen Delden en Woningstichting Tubbergen. De website bestaat een jaar en biedt alle huurwoningen overzichtelijk op 1 plek aan. Ook zorgt de gezamenlijke website voor een beter zicht op de woonwensen van woningzoekenden in de regio.

Delen

Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid.