Other languages
Mijn Woonplaats
  1. Home
  2. Over ons
  3. Nieuws
  4. Woongroep Aaltens Hofje compleet
16 juni 2023

Woongroep Aaltens Hofje compleet

Op het terrein van de voormalig technische school in Aalten worden 56 nieuwe huurwoningen gebouwd door woningcorporatie De Woonplaats. Een onderdeel van het nieuwbouwplan is het Aaltens Hofje. Dit zijn 12 woningen in het midden van het terrein, waar de naobergedachte centraal staat. Na een selectieprocedure is de woongroep compleet!

De woongroep is ontstaan vanuit een oproep van de gemeente Aalten. De afgelopen 2,5 jaar heeft een groep bewoners meegedacht over het nieuwbouwplan. Het Aaltens hofje past in de woonvisie van de gemeente Aalten om nieuwe woonvormen te initiëren die gericht zijn op langer zelfstandig wonen met bewoners die elkaar onderling ondersteunen. De 6 bewoners die vanaf de start betrokken waren, gaan wonen in het Aaltens Hofje. De overige bewoners zijn via een aparte selectieprocedure gekozen.

Motivatie aanleveren én speeddate

Een belangrijk uitgangspunt is dat het klikt tussen de mensen die samen het Aaltens Hofje gaan vormen. Daarom bedacht De Woonplaats samen met de eerste hofbewoners hiervoor een leuke vorm. Geïnteresseerden konden reageren op de woningadvertentie, daarna kregen ze een vragenlijst om te motiveren waarom ze graag in het Aaltens Hofje willen wonen en wat zij kunnen bijdragen. Na een speeddate zijn de laatste zes huurders geselecteerd voor de woningen!


Foto: De bewonersgroep die samen een actieve bijdrage gaat leveren aan de ‘community’.

Kies je plek

Eind mei hebben de toekomstige bewoners hun eigen woning gekozen. Op volgorde van lotingnummer konden zij kiezen welke woning ze willen huren. Binnenkort kunnen zij ook zelf keuzes maken voor hun woning, zoals kleurstelling in keuken, badkamer en toilet.

 
Foto’s: bijeenkomst ‘kies je plek’ voor het Aaltens Hofje.

Uitgangspunten Aaltens Hofje

In het Aaltens Hofje wordt dus een woongroep gevormd. Huurders leveren een actieve bijdrage aan de woonomgeving en de woongroep. De sociale samenhang staat centraal. Zij kijken naar elkaar om en beheren de gezamenlijke binnentuin.

De volgende stap in het proces is het samenstellen van de organisatie van de bewonersgroep, het huishoudelijk reglement en het ontwerp van de gezamenlijke binnentuin.

Bouw van de woningen

De bouw van het totale nieuwbouwplan is dit voorjaar gestart. Naar verwachting wordt midden volgend jaar het Aaltens Hofje opgeleverd. In het najaar van 2024 zal de gezamenlijk ontworpen tuin worden aangelegd.

Op de locatie worden in totaal 56 duurzame sociale huurwoningen gerealiseerd. Naast de 12 woningen in het Aaltens Hofje worden er 23 eengezinswoningen en een kleinschalig appartementencomplex met 21 woningen gebouwd. De meeste woningen zijn levensloopbestendig en geschikt voor een- en tweepersoons huishoudens. Een mooie en duurzame toevoeging aan de sociale woningvoorraad in Aalten!

Afbeelding: het totale nieuwbouwplan in vogelvlucht

Delen

Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid.