Proef met nieuwe vacuümbeglazing veelbelovend
Woningcorporatie De Woonplaats maakt als één van de eerste afnemers gebruik van een nieuw soort glas, namelijk vacuümglas. Dit innovatieve product is veel dunner dan triple beglazing maar qua isolatiewaarde net zo hoog. Een product waarmee de woningcorporatie haar woningen dus gemakkelijker nog duurzamer kan maken!
Toen bekend werd dat het glas op de Nederlandse markt zou komen heeft De Woonplaats onmiddellijk een bestelling geplaatst bij Gebr. v.d. Geest Schilder en Vastgoedonderhoud voor het nieuwe product Fineo van glasfabrikant AGC.
Barry Top, coördinator Onderhoud van De Woonplaats vertelt: ‘Dit product is slechts 8 millimeter dik, binnenkort zelfs 6 millimeter, dit maakt het toepasbaar in ramen en deuren waar weinig ruimte is in de sponning. Het heeft een betere isolatiewaarde dan HR++ beglazing. Zeker voor onze CO2 doelstelling richting 2050 kan dit glas een belangrijke bijdrage leveren. Wat vooral mooi is dat de aanpak ineens volledig anders wordt. Waar je eerder het hele de kozijn zou vervangen omdat je triple glas wil plaatsen, hoeft dat met vacuümglas niet meer. De besparing van kozijnvervanging is dan een feit, iets wat ook erg aantrekkelijk is voor de particuliere markt.’
Lichter en dunner dan triple glas
De beglazing wordt op dinsdag 17 december geplaatst in het wijkkantoor aan de Ranonkelstraat in Enschede. ‘Het gaat hierbij om een pilot’, geeft Barry aan. ‘We willen goed kijken hoe het gaat met de plaatsing van dit nieuwe glas zonder onze huurder tot last te moeten zijn’. Hij is ook geïnteresseerd in de bouwfysische vraagstukken: ‘wat doet het nieuwe glas met de draaiende delen en het huidige kozijn, aangezien de houten delen dan wellicht de koudebrug gaan worden. De U waarde (isolatiewaarde) van het glas is hetzelfde als een gemiddelde triple beglazing, maar het geheel is een derde lichter en dunner dan triple glas. De vacuümspouw van slechts 0,1 mm wordt gerealiseerd door hele kleine afstandhouders volgens een stramien tussen de glasplaten.
Barry heeft er alle vertrouwen in en ziet de toegevoegde waarde met name voor vooroorlogse woningen en monumenten. ‘Hier zoeken we naar innovatieve en betaalbare manieren om onze gebouwen zo duurzaam mogelijk te maken en uiteraard comfortabel voor onze huurders’.
Transitie naar CO2 neutraal
Een erg interessante proef dus voor woningcorporatie De Woonplaats. Het past in de visie die ze hebben voor het verduurzamen van haar woningbezit. Met bijna 20.000 woningen in Enschede en de Achterhoek is het CO2 neutraal maken van de woningen een enorme transitie. Daarin willen zij niet afwachten maar actief voorop lopen door met nieuwe producten te experimenteren. Het vacuümglas is niet het eerste product waar zij een pilot mee doen, eerder bekeek de woningcorporatie al naar een collectieve verwarming met waterstof en een nieuw type hoge temperatuur warmtepomp.