Via Mijn Woonplaats kunt u direct allerlei zaken regelen bij De Woonplaats wanneer u dat wilt. Log snel in door op de onderstaande knop te klikken.
Mijn WoonplaatsKlussen en verbouwen (ZAV)
Mag ik iets veranderen aan mijn woning?
De Woonplaats biedt ruimte voor veranderingen aan uw woning. Voor elke verandering heeft u schriftelijke toestemming nodig. In deze tabel kunt u zien of u toestemming kan krijgen voor een verandering. En of deze door de Woonplaats, meestal tegen huurverhoging, kan worden uitgevoerd of door uzelf. Soms is een verandering toegestaan tot het einde van het huurcontract. De verandering moet wel aan een aantal voorwaarden voldoen. Denkt u eraan dat u bij bepaalde veranderingen een vergunning moet aanvragen bij de gemeente. Dit is uw eigen verantwoordelijkheid.
Naar boven
Hoe vraag ik een verandering aan?
U kunt de door u gewenste verandering aanvragen via Mijn Woonplaats. Dit geldt zowel voor een verandering die u door De Woonplaats wilt laten uitvoeren als voor een verandering die u zelf wilt aanbrengen. Na het aanvragen ontvangt u bericht van ons of een medewerker van De Woonplaats neemt contact met u op. Kiest u voor een verandering die door De Woonplaats moet worden aangebracht, dan worden de kosten hiervoor in principe verrekend in de maandelijkse huur. De mogelijkheden zijn afhankelijk van de woning waarin u woont en uw huidige huurprijs.
Naar boven
Moet ik vooraf toestemming vragen voor een verandering?
Ja, u heeft altijd schriftelijke toestemming nodig voor een verandering aan uw woning. Let op: u moet voldoen aan een aantal voorwaarden. De voorwaarden staan per verandering benoemd in de tabel. Daarnaast zijn er een aantal standaard voorwaarden die gelden voor elke verandering. Als u niet voldoet aan deze voorwaarden, dan krijgt u geen goedkeuring van ons. U kunt de gewenste verandering aanvragen via Mijn Woonplaats. Kiest u voor een verandering die uitgevoerd wordt door De Woonplaats, dan controleren wij eerst of de kosten verrekend kunnen worden in de maandelijkse huur.
Naar bovenWat zijn de voorwaarden voor veranderingen aan mijn woning?
Om te toestemming te krijgen voor een verandering moet u voldoen aan een aantal voorwaarden. Naast de voorwaarden die in de tabel worden benoemd, gelden de volgende voorwaarden voor elke verandering:
Voorwaarden voor een verandering door De Woonplaats:
- Uw woning komt in aanmerking voor de gewenste verandering.
- De huidige voorziening is afgeschreven.
- U heeft geen huurachterstand.
- De benodigde eventuele toestemming van een bewindvoerder, zoals de Stadsbank, is verleend.
Voorwaarden voor een verandering door uzelf:
- De gewenste verandering is aangevraagd via Mijn Woonplaats.
- De woning moet verhuurbaar blijven.
- De brandveiligheid mag niet in gevaar worden gebracht.
- Er mogen geen risico’s ontstaan voor de gezondheid en milieu.
- De constructie moet goed zijn en de verandering moet voldoen aan de wettelijke voorschriften.
- Gas, water en elektra moeten door een gecertificeerd bedrijf worden aangelegd in verband met de veiligheidseisen. Wij vragen ook om een bewijs, zoals een factuur of keuringsrapport, hiervan.
- Voor woningen vanaf bouw- of renovatiejaar 2000 gelden aanvullende spelregels, lees daarom de specifieke aanvullende voorwaarden bij uw huurcontract.
- Vergunningen die nodig zijn, van bijvoorbeeld de gemeente, moet u zelf aanvragen.
- Het onderhoud en de aansprakelijkheid zijn voor eigen rekening.
Wanneer u veranderingen heeft aangebracht, bent u zelf verantwoordelijk voor het onderhoud. De Woonplaats is uitsluitend verzekerd voor de oorspronkelijke woning. Dus wanneer er een extra verzekering nodig is voor de aanpassingen, moet u die zelf regelen. U bent aansprakelijk wanneer er schade is ontstaan bij het aanbrengen van een verandering.
Naar bovenWat te doen bij verhuizing?
Heeft u de verandering officieel aangevraagd en toestemming gekregen? Dan zijn er afspraken met u gemaakt over wat te doen bij een verhuizing. Het kan zijn dat u de verandering moet verwijderen of aanpassen. Wilt u iets meenemen dat u zelf heeft aangebracht? Dat kan altijd. De woning moet dan wel in de oorspronkelijke staat worden teruggebracht.
Naar bovenWat moet ik doen bij mogelijke aanwezigheid van asbest?
In woningen die tussen 1945 en 1993 gebouwd zijn, werd regelmatig asbest als bouwmateriaal gebruikt. Is uw woning gebouwd in die periode, dan kan het zijn dat er asbest in uw woning zit. Komt u onverhoopt asbest tegen in uw woning, zorgt u er dan voor dat u het asbest niet beschadigt en neem per telefoon of e-mail contact op met De Woonplaats voor advies. Wij beoordelen dan samen met u de situatie en de eventuele te nemen maatregelen. Ook als u plannen heeft om te klussen in uw woning of als u twijfelt of het asbest beschadigd is, kunt u bij ons terecht voor advies. Meer informatie over asbest kunt u ook vinden op www.ggdtwente.nl.